Een soloartiest wordt nog wel eens laag dunkend over gedaan, een hele band is natuurlijk veel beter denken de meeste mensen. Ik moet bekennen dat bij echte knalfeesten het voor de sfeer leuker kan zijn om een hele band uit te nodigen (In dat geval kan ik www.ziggystardust.eu van harte aanbevelen) maar dat een hele band beter beter klinkt is pertinent niet waar.

Ik speel zelf in de band Ziggy Stardust Experience en wij speelden altijd met een live drummer. Deze drummer is helaas in Januari 2020 overleden maar de laatste jaren kon hij al niet mee meedoen. Gezien het feit dat hij weer terug zou komen hebben we geen drummer gezocht maar een looper gekocht waarop we de drumpartijen van de drummer hadden opgenomen. Na het overlijden van de drummer hebben we besloten voornamelijk als band gewoon met de looper te blijven optreden omdat dat gewoon erg goed klinkt en veel compacter is qua opstellen van de band.  De looper is trouwens een pedaal waarop je je verschillende sporen kan opnemen, een soort compacte studio eigenlijk die met de voeten bediend kan worden.

Deze ontwikkeling heeft bijgedragen in het soloartiest project. Ik heb op de looper alle partijen ingespeeld die normaal door een hele band ingespeeld worden. Dat betekent dus de akoestische gitaar, keys, de drums, de bas en de achtergrond zang. Ik kan daardoor solo optreden en heb het geluid van een complete top band bij me. Deze vorm van optreden geeft veel vrijheden. Ik kan ook samen met Angie op de Bas optreden of met Roy op toetsen of desnoods nog samen met een live drummer. Alles is mogelijk.

Soloartiesten die zelf de achtergrond muziek maken zijn zeer zeldzaam. De meeste spelen met een keyboard meestal van Yamaha. Dat klinkt heel kil en onnatuurlijk want er wordt dan gebruik gemaakt van z.g.n. midi bestanden. Zoek maar eens via google en luister hoe dat klinkt, dan snapt u waarom ik niet op die manier de muziek maak.

Voordelen zijn o.a.:

Geen lange tijd om op te stellen, hooguit 15 minuten, een band heeft daar meestal twee uur voor nodig.

Compacte installatie. Een band heeft normaal gesproken een flinke installatie nodig om boven het geluid van de drummer uit komen.

Weinig ruimte nodig, heeft u nog een verloren hoekje over? Dat is voldoende.

Geen riders. Een band heeft altijd allerlei eisen. De soloartiest heeft voldoende aan een stopcontact waar 220v op staat. U heeft dus geen zorgen.

Volume is volledig beheersbaar en varieert van achtergrond geluid tot snoeihard. U bepaalt het geluid!

Kosten! Niet geheel onbelangrijk, het is gewoon veel voordeliger om 1 persoon te boeken als een hele band.

Publiek! Bent u bang dat het niet gaat aanslaan op het publiek? Geloof me, ik heb nog nooit meegemaakt dat een optreden geen compleet feest werd. De muziek is voornamelijk gebaseerd op een iets hoger leeftijdsniveau. Iedereen boven de 40 kent deze muziek en zal meezingen en\of dansen.

Verder zijn en nog talloze andere voordelen van een soloartiest te bedenken maar u moet het gewoon met eigen ogen en oren aanschouwen. Het grootste compliment voor mij is dat na een optreden mensen mij altijd vragen voor een volgend feest. Dat is voor mij de kroon op mijn werk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *